Martha Graham

Martha Graham: Σαν σήμερα πριν 117 χρόνια,  το 1896 σε μια μικρή πόλη έξω από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας, γεννήθηκε η γυναίκα - σύμβολο του μοντέρνου χορού.

Ο πατέρας της, ψυχολόγος στο επάγγελμα, ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τη «γλώσσα» του ανθρώπινου σώματος και μετέδωσε στην κόρη του την πίστη ότι «Η κίνηση δεν λέει ποτέ ψέματα».
Η  Martha Graham είδε την πρώτη παράσταση χορού  σε ηλικία 17 ετών ­και λίγο αργότερα παρακολούθησε μαθήματα  στη σχολή των «Ντένισον»
Το 1923 η πήγε  στη Νέα Υόρκη  για να αποτυπώσει, μέσω της κίνησης, το γράφημα της ανθρώπινης καρδιάς!
Σιγά σιγά η Μάρθα Γκράχαμ άρχισε να διαμορφώνει ένα νέο σύστημα κίνησης με επίκεντρο  την ανθρώπινη ψυχή. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να φωτίσει τα σκοτεινά κίνητρα και τις συγκρούσεις που καθορίζουν τις πράξεις των ανθρώπων.
Οι κινήσεις που έφερε στο χορό ήταν καινούργιες, πρωτότυπες σε αντίθεση με τις «μαλακές», λυρικές κινήσεις , οι δικές της στην αρχή ήταν αποκλειστικά δυνατές, κοφτές και βίαιες και μόνο αργότερα αποκτούσαν κάποια τρυφερότητα. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τις οποίες κατηγορήθηκε για τον «άσχημο» χορό της.
Πέθανε το 1991 αφήνοντας πίσω της μια 75χρονη καριέρα. «Πώς θέλετε να σας θυμούνται, ως χορεύτρια ή ως χορογράφο;» τη ρώτησαν κάποτε. «Ως χορεύτρια» απάντησε εκείνη.
 Στο παρακάτω απόσπασμα βλέπουμε μια έμπνευσή της από τον Οιδίποδα Τύραννο με μουσική επένδυση σύνθεση του Schuman....Isn't this postmodern or what?????

Δεν υπάρχουν σχόλια: