Βασιλέματα...

Το καλοκαίρι έδυσε..το μαρτυράν οι αριθμοί του ημερολογίου και του Κελσίου, κι η νύχτα που βιάζεται να έρθει. 
Το λοιπόν, Σεπτέμβρης...ο "προπαρασκευαστικός". Με τη χαρά του Διόνυσου και τη γλύκα των καρπών ακόμα στα χείλη, με ευκαιρίες για ομαλή αποχώρηση από τη θάλασσα - και όχι άτακτη φυγή-  με συννεφιές και ψιχάλες με κοντό μανίκι. 
Με ομπρέλες που παίρνουν τις θέσεις τους στις τσάντες   ή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μετά τα πρώτα βρεγμένα ρούχα που κολλούν πάνω σου. Ανακατεύει μεν το dress code  των κυριών (πέδιλο με καλσόν, καπαρντίνα και ραντάκι, σαγιονάρα και ζακέτα, σορτς ή φούστα;) μα επαναφέρει τα ξεχασμένα bluejeens και τα παπούτσια μπαλαρίνας. Ντύνεσαι teenager κι άμα σου αρέσει! Ρυθμίζει τα ξυπνητήρια νωρίτερα και ανοίγει την τηλεόραση..( σε όσους αντέχουν ακόμα να την βλέπουν) για να αποτρέψει περιπάτους σαν σκοτεινιάσει..Αν δε θες τηλεόραση να συνηθίσεις το μέσα, σου επιτρέπει καναπέ και βιβλίο με ανοιχτό παράθυρο για τη βραδινή δροσιά.
Μα και Σεπτέμβρης.."των χρωμάτων". Φέρνει τις πρώτες κιτρινωπές πινελιές καθώς ξεπλένει το αλάτι από τα μαλλιά. Αφήνει το δροσερό πράσινο και μπλε να φέρει ζεστό πορτοκαλί και κόκκινο...σε παίρνει από το νερό και σε φέρνει στη γη. Σε αποθέτει απαλά κάτω από το δέντρο μέχρι να ετοιμαστεί το σεντόνι σου από  πολύχρωμα φύλλα..
Αλλά και  Σεπτέμβρης ο... "μελαγχολικός".
Τακτοποιεί αναμνήσεις του καλοκαιριού,φιλιά, γέλια, ιδρωμένα μεσημέρια και νυχτερινές βουτιές. Δρομολογεί αποφάσεις που αναβλήθηκαν σε νεκρό κι ανέμελο χρόνο. Γλύφει  πληγές αποχωρισμών και συγκρατημένα φέρνει  σε ισορροπία λογική κι ευαισθησία. Ξεκαθαρίζει αλήθειες και σε παρηγορεί με ένα άγγιγμα στον ώμο να τις αποδεχθείς.
Σεπτέμβρης...δροσερός και συγκρατημένος με μικρά κρεσέντα μπόρας ψυχρής και ζέστης υγρής.

Ένα καλοκαίρι βασιλεύει, ένα φθινόπωρο ανατέλλει. Με θλίψη λουσμένη στο φως.

                                                               (κλικ στο ηλιοβασίλεμα για τη θλίψη στο φως...)








Δεν υπάρχουν σχόλια: